Pagina 1 van 1

RhB station Ospizio Bernina

Geplaatst: di 29 mei 2012, 23:26
door Marco_LGB_3011
Van mijn verjaardagscentjes heb ik de DVD "Führerstandsmitfahrten — Der Bernina Express" gekocht van Eisenbahn Kurier / RBB Media.
Wat mij na een aantal keer kijken opvalt is station Ospizio Bernina.

Afbeelding

De indeling van dit station kan ik niet erg volgen. Je rijdt dwars door het gebouw heen, echter, de passagiers moeten gewoon buiten op het perron instappen. In beide richtingen is er naast de doorgang nog een toegangsdeur met een spooraansluiting.

Zijn er RhB fans die mij wat meer kunnen uitleggen over dit station?

Re: RhB station Ospizio Bernina

Geplaatst: di 29 mei 2012, 23:35
door gs-tuinspoor
Hallo,

In het gebouw op de foto waar de trein doorheen rijdt is achter de deuren een draaischijf. Hier kan de sneeuwploeg in de winter gedraaid worden. Het eigenlijke station, is tegen de berg aan gebouwd (met wachtkamer/opbergruimte/klein restaurantje) en ligt achter de gebouwen op de foto.

Gido

Re: RhB station Ospizio Bernina

Geplaatst: wo 30 mei 2012, 08:31
door sRhB
Hoi Marco,

Aanvullend bij Gido: op de site over de H0m baan van Reto Sager staat een scannetje uit het sporenplanboek van Schweers+Wall, daar zie je de draaischijf op tekening.

http://www.berninamodell.ch/vorbild/ospizio-bernina/index.html

Groet, Steven

Re: RhB station Ospizio Bernina

Geplaatst: wo 30 mei 2012, 13:27
door Marco_LGB_3011
Gezien de hoge ligging van het station had ik al een beetje verwacht dat hier apparatuur stond om de rails sneeuwvrij te houden. Een draaischijf binnen een gebouw is compleet nieuw voor me, van rolbruggen is me dit wel bekend (wordt vaak in werkplaatsen toegepast). Ik weet dat er op de Settle en Carlisle spoorlijn ooit een draaischijf was met een schutting er om heen, om te voorkomen dat de locomotieven wind vangen.

Mag ik iedereen hartelijk danken voor de hulp ?

Re: RhB station Ospizio Bernina

Geplaatst: wo 30 mei 2012, 14:08
door edje
De draaischijf op station Ospizio Bernina wordt alleen nog gebruikt om de Xrotd 6/6 9213 te draaien als deze dienst heeft om weer voor op te rijden richting Pontresina.

Groetjes edwin