Oostenrijk: Steyrtalbahn

Hier vind u onze grote voorbeelden in schaal 1:1.

Moderator: Gideon

Opa bert
Lid
Lid
Berichten: 577
Lid geworden op: za 06 dec 2008, 22:06
Land: NL

Oostenrijk: Steyrtalbahn

Berichtdoor Opa bert » vr 12 feb 2010, 14:29

De Steyrtalbahn, een van de oudste smalspoorlijnen van Oostenrijk, liep in 1978, toen wij er geweest zijn, van Garsten via Grünburg naar Molln door het Steyrtal. Er was personen- en goederenverkeer, dat steeds minder werd. Toen in 1982 de lijn tussen Grünburg en Molln door een aardverschuiving vernield werd, was dat voor de ÖBB dan ook aanleiding om het treinverkeer op de lijn stil te leggen.
In 1985 is door de ÖGEG een museumlijn gestart tussen Garsten en Grünburg. Daardoor kon vorig jaar het 120 jarig bestaan van de lijn gevierd worden.
De URL van de museumlijn is:
http://www.oegeg.at/index.php/oegeg/oberes_menue/steyrtal_museumsbahn

Op de lijn worden stoomlocomotieven gebruikt van het type U, dat veel voorkwam in Oostenrijk.
LGB heeft daarvan een model en ook Regner heeft een livesteam model van de U.

Mijn super8 film uit 1978 heb ik nog niet gedigitaliseerd, daarom een paar foto's uit 1978.
Op youtube zijn een aantal films over de lijn te vinden. Aan het eind van de foto's heb ik daarvan een paar neergezet, o.a. van het 120 jarig bestaan.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Youtube filmpjes:
http://www.youtube.com/watch?v=UJnudxrIoPA
120 jaar Steyrtalbahn, deel 1:
http://www.youtube.com/watch?v=d9MeVtHGI4s
120 jaar Steyrtalbahn, deel 2:
http://www.youtube.com/watch?v=_Qpgf1DB2G8
Stoomgroet van
Opa Bert

corpet

Re: Oostenrijk: Steyrtalbahn

Berichtdoor corpet » ma 15 feb 2010, 13:59

Hallo (Opa) Bert,

Bedankt voor je schitterende bijdrage over de Steyertalbahn en ook die van de Waldviertelbahn. Heerlijk om te zien omdat ik zelf al decennia lang groot liefhebber ben van de oostenrijkste smalspoorbanen.
In mijn ogen waren die HET voorbeeld voor LGB destijds en daarmee het begin van het succes van het merk LGB. Zelf ben ik ooit begonnen met de modelletjes van liliput H0e, die overgens beter op schaal waren dan LGB, maar LGB heeft de eer verdiend om deze grote voorbeelden wereld beroemd te maken.

Op Steyertalbahn ben ik in de 90-tiger jaren nog eens geweest maar het is nu niet meer dan een klein museum traject. Desalnietemin ben ik blij dat het er nog is. Het zelfde geldt voor de Bregenzerwaldbahn, die ik echter in de laat 70-tiger jaren nog in volle glorie heb kunnen aanschouwen. Ik herinner mij hoe de 2095-er daar de trein met voor het gevoel enorme snelheid langs de rivier trokken van Bregenz naar Bezau.
Verder was ik op de Zillertalbahn, Murtalbahn en Mariazellerbahn, er zijn er dus nog altijd een paar waar ik nog eens heen moet. Ik hoop dat de gelegenheid zal blijven al waren de berichten over de Ybstallbahn niet hoopgevend.

Groeten, Andre


Terug naar “Het grote voorbeeld (alleen voor geregistreerde gebruikers).”