RodachtalBahn

Hier vind u onze grote voorbeelden in schaal 1:1.

Moderator: Gideon

Leob_nl
Lid
Lid
Berichten: 124
Lid geworden op: ma 28 jan 2013, 23:05
Provincie: Flevoland
Land: NL
Skype: Leob_nl
Contacteer:

RodachtalBahn

Berichtdoor Leob_nl » do 07 feb 2013, 20:11

Hoi ,

Mochten jullie nog een vakantie doel zoeken of baan idee dan is de Rodachtalbahn misschien iets.
De Rodachtalbahn , een museumbaan in Oberfranken ( Bayeren) die juist door dat hij een mooi traject heeft en een zeer aardig eindstation heeft een bezoek waard is.
Deze oude Nebenbahn (110 jaar oud) die vroeger van Kronach naar Nordhalben en helaas nu nog maar van Steinweisen naar Nordhalben een stukje van 11 km met wel vier station qc halte's en het mooiste stuk.
De EBF (EisenBahnFreunde Rodachtalbahn e.V.) heeft het onderhoud en materiaal volledig in eigen beheer , dit noodgedwongen daar de DB het baanvak Kronach – Steinweisen volledig heeft geruimd .
Men kan het traject nog wel volgen , maar ook de gebouwen zijn echt weg , maar de bruggen zijn er nog wel (zonder rails).
En de overheid heeft van delen van het traject een fietspad gemaakt.
De EBF is gevestigd in het station van Dürrenwald en men is bezig dit station weer terug te brengen in de oude staat incl. het spoor.
De stations ( Steinwiesen, Dürrenwald ) zijn eigenlijk halte's met een goederenstation en beschikte over een laad en los spoor ,waarbij ook via het los perron voertuigen gelost qc geladen konden en een omloop spoor .
Ook het eind station Nordhalben is men bezig het spoor weer terug te bouwen zoals het was , de DB had namelijk het spoor op alle stations langs deze lijn zo aangepast dat het onderhouds arm was, dus minimaal aantal wissels en omloop sporen en laad- en los-spoor.
Van uit DB oogpunt misschien juist , maar de EBF werkt meer aan het verleden en hoopt daar door dat het aantal bezoekers juist toegaat nemen als men een compleet bedrijf laat zien.
Eindstation Nordhalben , in model net 2,1 m(1:87) . Bij de EBF werkt men op de zaterdagen aan de baan / materiaal en op de zondagen word er gereden.
Men heeft een VT98 en een VS98 voor het personen vervoer , een echt voor deze baan tot zijn recht komende combi verder heeft men 3 schwerkleinwagens tot zijn beschikking en een mobiele kraan die ook op het spoor kan.Verder is in een 2 tal umbauwagen's een koffie hoek en verkooppunt in gericht deze staan op het station Nordhalben en zullen zodra het station klaar is weer geschikt voor personen vervoer zijn , want de grote wens van de Club is een kleine stoomlok , de laatste reed in 1994 op deze lijn. Verder zijn er een 5 tal umbauwagen's waarvan er een als koffie hoek en een als verkooppunt in gericht deze staan op het station Nordhalben en zullen zodra het station klaar is weer geschikt voor personen vervoer zijn , want de grote wens van de Club is een kleine stoomlok , de laatste reed in 1994 op deze lijn.
Door dat dit baanvak zo compact is , is het zeer aardig om als voorbeeld voor je modelbaan te dienen.
Een hulpmiddel daar voor is het boek “Die Rodachtalbahn” van Ralf Ellinger waar de historie van het totale baanvak en de gebouwen in staat beschreven.
Tevens is de EBF combi van VT98 en VS98 door Piko gebruikt voor G -spoor versie model.
Overigens heeft de Piko fabriek in Sonneberg dit jaar een opendag (15-juni-2013) en je kan er natuurlijk een combi van maken.

http://www.youtube.com/watch?v=wjPRsZzCTBM
http://www.youtube.com/watch?v=PJAEPqLFUSI

deze 2 filmpjes geven een aardig beeld van de lijn.

Vgr,
Leo

Jeroen1975

Re: RodachtalBahn

Berichtdoor Jeroen1975 » vr 08 feb 2013, 16:16

Leuke baantje!

Groeten Jeroen

sRhB
Lid
Lid
Berichten: 325
Lid geworden op: wo 19 okt 2011, 15:31
Provincie: Zuid-Holland
Land: NL

Re: RodachtalBahn

Berichtdoor sRhB » vr 08 feb 2013, 20:48

Inderdaad een leuk baantje.

Thanks for the tip !

Groet, Steven

Leob_nl
Lid
Lid
Berichten: 124
Lid geworden op: ma 28 jan 2013, 23:05
Provincie: Flevoland
Land: NL
Skype: Leob_nl
Contacteer:

Re: RodachtalBahn

Berichtdoor Leob_nl » vr 08 feb 2013, 22:10

Hoi,

Om het tripje helemaal kompleet te maken eerst naar de HSB (vrijdag) dan door naar Sonneberg(zaterdag)(Piko opendag)dan de RodachtalBahn Nordhalbe op (zondag) en als toetje door naar Neumarkt DB stoom museum(maandag).....
Heel veel km's maar wel met een heel hoog spoor gehalte....
Overigens volgens diverse internet berichten krijgt de Piko dag ook heel wat 1:1 gebeuren te verwerken , hoe weet ik niet daar de Piko fabriek op 1,5 km van het station ligt. Maar er komt o.a. br194 en br64 naar Sonneberg volgens diverse messeberichten.

Vgr,
Leo


Terug naar “Het grote voorbeeld (alleen voor geregistreerde gebruikers).”